Interim-johtaja vauhtiin tunneissa - Näkyviä tuloksia viikoissa! Believe or not 😊
Kun Interim-johtaja aloittaa organisaatiossa hänellä ei ole sitä luksusta, että hän voisi perehtyä tehtävään viikkoja tai kuukausia 😅
💡 Tässä omiin kokemuksiin perustuvat stepit, mikä auttaa interim-johtajaa navigoimaan ensimmäiset 30 päivää uudessa organisaatiossa:
✅ Nopea tilannekartoitus: Ensin interim-johtaja on kerättävä tarvittavat tiedot kokonaistilanteen kartoittamiseksi. Tämä tehdään tutustumalla olennaisiin dokumentteihin (esim. tuloslaskelma, tase, myynti ja markkinointisuunnitelma ja budjetti, organisaatiorakenne jne) sekä haastattelemalla avainhenkilöt. KKK -> Kysy, Kysy ja Kysy
❌ Älä jää analysoimaan liian tarkasti viikoiksi, vaan tärkeää on saada nopea tilannekartoitus ja päästä etenemään!
✅ Selkeät roolit ja odotukset: Muutoksen tai projektin kannalta on ensisijaisen tärkeää kirjata jokaisen henkilön vastuut, odotukset, osaamiset sekä johdon että muun organisaation näkökulmasta. Tärkeää on tunnistaa myös mahdollinen osaamisvaje, jos jokin muutoksen kannalta oleellinen osaaminen puuttuu.
❌ Älä oleta, että joku tekee tiettyjä asioita. Jokaisessa organisaatiossa on kokemukseni mukaan hyvinkin erilaiset roolit ja vastuut, joten on tärkeä selvittää mitkä asiat kenenkin vastuualueelle.
✅ Luottamuksen rakentaminen: Tämä on mielestäni tärkein. Ensimmäisten viikot käytetään aktiivisesti kuuntelemalla ihmisiä organisaation sisällä sekä projektiin kuuluvia sidosryhmiä. KKK -> Kuuntele, kuuntele ja kuuntele.
❌ Älä ala neuvomaan, vaan anna henkilöiden loistaa ja näyttää osaamisensa
✅ Nopeat voitot / Näkyvät toimenpiteet: Muutoksen johtamisen kannalta on tärkeää saada näkyviä asioita aikaiseksi jo ensimmäisten viikkojen aikana. Tällä on merkitystä myös sen kannalta, että organisaatio innostuu ja lähtee mukaan projektiin. Organisaation on saatava heti luottamus, että nyt alkaa tapahtumaan konkreettisia asioita, eikä vain puhuta.
❌ Interim-johtajan on ansaittava "paikkansa" hyvin nopeasti, jolloin ei voi jäädä hieromaan asioita oman työpöydän ääreen ja sitten paljastaa joskus tuotos (joka hyvin varmasti on sitä paitsi pielessä, koska sitä ei ole tehty yhteistyössä)
✅Toimintasuunnitelma, fokuksen rajaus ja mittarit: On super tärkeää luoda selkeä toimenpidesuunnitelma (mitä tehdään, milloin tehdään ja kuka tekee). Yhtä tärkeää kuin kirjataan mitä tehdään on kirjata mitä ei tehdä.
Ja näillä eväillä kohti onnistunutta muutosta!